Kysellään tyhmiä ja leikitään viisaita

Yle esitti perjantaina 11.3 sukupuolta (tai oikeastaan sukupuoli-identiteettiä) käsittelevän ohjelman otsikolla: mikä nainen, mikä mies? Ohjelman alaotsikkona olisi voinut olla "sukupuoli, onko se jotain syötävää? Miksi Suomessa on niin suuri vimma sotkea kaksi selkeää käsitettä keskenään: sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti? Sen jälkeen kun käsitteet on hämärretty, jääkin vain kysymysmerkit. Mikä nainen? Mikä mies? Kysellään tyhmiä ja leikitään viisaita. Se sivistystä on.

Sukupuolia on kaksi: naissukupuoli ja miessukupuoli. Sukupuoli on ihmisen kehosta todennettavissa oleva biologinen ominaisuus. Sukupuoli-identiteettiin sen sijaan kuuluu kokemus itsestä miehenä tai naisena sekä sukupuolen ilmaisu. Saako tämän sanomisesta kohta linnaa, putkaa ja vankilaa? Miksi tätä kysyn: Eräs ohjelman vieraista väitti, että Perussuomalaisten nuorten #tyttö_poika-kampanja olisi haastanut uudistettua tasa-arvolakia. Tasa-arvolain uudistusta radikaaleimmat yrittävät tulkita siten, että puhe sukupuolen kaksijakoisuudesta tarkoittaisi syrjintää tai olisi vihapuhetta (!).

Jos puhutaan sukupuolesta, niin silloin pitäisi puhua sukupuolesta. Jos keskustellaan sukupuoli-identiteetistä, niin keskustellaan silloin sukupuoli-identiteetistä. Keitä palvelevat tällaiset ohjelmat, joissa sotketaan puurot ja vellit? En lakkaa ihmettelemästä tätä omituista sukupuolen moninaisuus-rummutusta. Marginaalit ilmiöt pyritään valtavirtaistamaan ja niille annettu huomio on täysin ylimitoitettuja. Mies voi pukea ylleen minihameen, korkokengät ja tekorinnat, mutta älä väitä sitä ihmisoikeus-asiaksi.

Ohjelmassa vieraana ollut Olympiavoittaja Juha Mieto pystyy siihen mihin monet professorit eivät tänä päivänä pysty. Hän sanoi kiertelemättä miten asiat ovat: sukupuoleen synnytään. Voit olla hänen väitteestään vapaasti eri mieltä, mutta silloin olet väärässä. Valinta on sinun.

Saakohan tätäkään sanoa?