Tuhkakeskiviikko ja uuden ajan vapaustaistelijat

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa 1.3 on tuhkakeskiviikko, kirkkovuoden mukaan. Samaisena päivänä astuu voimaan avioliittolain muutos, jolloin avioliitto –jollaisena avioliiton tunnemme, muuttuu sukupuolineutraaliksi liitoksi lainsäädännön tasolla. ”Paastonaika alkaa laskiaisen jälkeisestä keskiviikosta, tuhkakeskiviikosta, joka on saanut nimensä paastoon liittyneestä tuhkan sirottelemisesta pään päälle. Se oli katumuksen ja parannuksen vertauskuva. ”http://notes.evl.fi/Evkirja.nsf/keFI?OpenPage&dindex=20160210
On aika osuvaa, että 1.3 on juuri tuhkakeskiviikko. Silloin olisikin Suomen ev.lut kirkolla syytä valella tuhkaa päälleen juhlimisen sijasta.

Kirkon piispat Irja Askola ja Björn Vikström kirjoittavat avioliitosta Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla. 25.2.2017 ja mm. vertaavat keskustelua avioliiton rajaamisesta naisen ja miehen väliseksi kiistelyyn orjuudesta. ”Asetelma ei ole uusi. Vastaavalla tavalla on aikoinaan kiistelty orjuudesta, naisen ja miehen tasa-arvosta ja yhteiskunnan demokratisoitumisesta.” http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005102367.html

Minä pidän kaikkia ihmisiä tasavertaisina ja niin on kirkkokin pitänyt, vaikka on rajannut avioliiton naisen ja miehen väliseksi. Nytkö kirkossakin alkaa tämä sama virsi siitä, että kaikkia parisuhteita on kutsuttava avioliitoiksi tai muutoin ihmisiä syrjitään ja kohdellaan epätasa-arvoisesti. Näemmä. Voi sitä teologista kärrynpyörää, jolla tällaiseen johtopäätökseen on päästy piispanhiipan alla ja se on nyt kuin saarnastuolista julistettu (kirkko)kansalle. ”Kirkon opetus perheestä, seksuaalisuudesta ja avioliitosta on muuttunut vuosisatojen aikana. ” Askola ja Vikström vetoavat siihen, että kirkon avioliittokäsitys on ennenkin muuttunut, joten miksei sitä voisi edelleen muuttaa. Millä lailla se sitten on piispojen mukaan muuttunut? He puhuvat eronneiden vihkimisestä, ehkäisystä, avioesteiden purkamisesta sairauksien osalta. Mikään näistä ei kuitenkaan liity itse avioliiton solmivien osapuolten sukupuoleen. Toisin sanoen avioliitto on aina ollut yhden naisen ja yhden miehen välinen liitto kristillisissä kirkoissa. Aina!

Raamatussa avioliitto ei esiinny koskaan sukupuolettomana instituutiona. Muistutan mitä Jeesus itse sanoi avioliitosta: Sen tähden mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi. (Matt.19:5). Helsingin piispa Irja Askola ja Porvoon piispa Björn Viktsröm kiteyttävät avioliiton päämäärän näin:  ”Avioliiton päämäärä on antaa avioparille keskinäiseen luottamukseen perustuva turva.” Näinkö ohueksi kirkon avioliittokäsitys on litistynyt neutritus-mankelissa? Minne ovat unohtuneet piispoilta puheet siitä, että Jumala loi miehelle kumppaniksi naisen ja sääti näille avioliiton, jossa he tulevat yhdeksi lihaksi? Lisääntyvät ja täyttävät maan?

Kirkolliskokouksen kantakin on edelleen voimassa: avioliitto on vain naisen ja miehen välinen liitto. Mutta vähätpä siitä, onhan sukupuolineutraalista avioliittokäsityksestä ja ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta muodostumassa kirkon uusi ”ylin auktoriteetti kaikkea oppia ja elämää arvioitaessa.” Ennen se oli Raamattu. En tunnista tästä piispojen kirjoituksesta Hyvän paimen ääntä, vaan lähinnä se muistuttaa vihreiden puolueohjelmaa kristillisperäisillä sanankäänteillä kuorrutettuna. Se tuppaa tällaista vakaumuksellista kristittyä häiritsemään, eikä vain häiritsemään vaan surettamaan.

”Kun yhä useampi samaa sukupuolta oleva pari haluaa sitoutua toisiinsa solmimalla avioliiton, olisi johdonmukaista iloita siitä.” Näin toteavat piispat Askola ja Vikström artikkelinsa päätteeksi. Minä sen sijaan jäin kaipaamaan piispoilta johdonmukaisuutta pysyä oman kirkkokuntansa avioliittokäsityksessä. Voin jotenkin aavistella, ettei kirkon perinteisiin näkemyksiin sitoutuvilla ole kauan vapautta puolustaa avioliittokantaansa. Onhan se kuin puolustaisi orjuutta, vastustaisi demokratiaa ja tasa-arvoa..

Juonipaljastus: Pian meillä on ensimmäiset kapinapapit, jotka vihkivät nais- ja miespareja ja valtamedia tulee kruunaamaan heidät uuden ajan vapaustaistelijoiksi. Saatte nähdä.

Tuhkakeskiviikon alla,

Susanna