Miten tähän on tultu?

Kansalaisaloite avioliittolain säilyttämiseksi naisen ja miehen välisenä on saavuttanut vaadittavat 50 000 nimeä 18.7.2015, jotka tosin on jo kohta tuplattu aktiivisten kannattajien toimesta. Innostava Aito avioliitto-tapahtuma pidettiin 28.3 Heurekassa ja 29.3 kansalaisaloitteen allekirjoittaminen tuli mahdolliseksi. Lämmin kiitos vielä Setalle, että se nosti Aito avioliitto-yhdistyksen ja kansalaisaloitteen otsikoihin ja antoi meille kallisarvoista julkisuutta.
 

Valtamedian vaikeneminen kansalaisaloitteesta ei ollut este meille, mutta hidaste kylläkin. Kutsu kertomaan Aito avioliitto-aloitteesta Ylen ja Kolmosen aamu-ohjelmiin tuli vasta silloin, kun aloite oli jo saavuttanut 50 000:nnen rajapyykin. Tahdon-kampanjan edustajat esimerkiksi kutsuttiin jo aloitteen ensimmäisenä keräyspäivänä Ylen aamutv:seen ja toimittaja toivotti menestystä. Medianäkyvyyden saaminen aloitteellemme oli siis varsin haastavaa, mutta aktiivisten nimien kerääjien jalkautuminen ihmisten pariin mahdollisti aloitteen menestymisen sekä sitkeä vaikuttaminen paikallislehdissä, blogeissa ja sosiaalisessa mediassa.
 

Naisen ja miehen välisen avioliittolain kannattajat eivät lannistuneet, vaikka heille toitotettiin sosiaalisessa mediassa, paikallislehdissä ja joskus valtamediassakin; ”juna meni jo”, ”ette tule saamaan 50 000:tta nimeä”. (Kaikki ei taida tietää, että kun juna menee, niin kyllä niitä tulee uusia.) Aina löytyi joku asiantuntija taikka kylänmies valistamaan, kuinka tämä laillinen kansalaisaloite oli ”vastoin demokratiaa, kiusantekoa ja moukkamaista toimintaa.” Demokratian hengen vastaista oli se kuinka viime vuonna Tahdon-kampanjan aikana hiljennettiin ja rajattiin ulos keskustelusta ne tahot, jotka kannattivat naisen ja miehen välistä avioliittolakia. Nyt oli meidän vuoro ja mahdollisuus ilmaista kantamme sekä huolemme sukupuolineutraalin avioliittolain vaikutuksista lapsiin, sananvapauteen ja uskonnonvapauteen.

Aidon avioliiton kannattamista ei ole aina otettu ilolla vastaan; solvaamista ja ilkitöitä on nähty ja koettu siellä, missä on toimittu kansalaisaloitteen hyväksi. Jokainen nimi aloitteeseen, kaikki valokuvat iloisista aloitteen kerääjistä ja jokainen järjen ääni mediassa ovat olleet kuin raikasta vettä kuluneen puolen aikana. Erityisen hienona näen sen, että nyt on päästy haastamaan sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajat asia-argumenteilla monilla eri foorumeilla.

Vaikka joskus tuntuisi, että edessä on ikään kuin jättiläinen, silti työtä jatketaan rohkeasti avioliiton, lasten oikeuksien, sanan- ja uskonnonvapauden puolesta aloitteen keräysajan jälkeenkin. Sama englanniksi: The bigger they are the harder they fall.

Toistan vielä sen, minkä eilen mainitsin Narikka-torin puheessani. Avioliitto on ihmisoikeuskysymys, nimittäin lasten ihmisoikeuskysymys. Tänään ja huomenna on vielä mahdollisuus allekirjoittaa netissä kansalaisaloite avioliiton säilyttämiseksi naisen ja miehen välisenä.