Kenellä on oikeus syntyä?

Kuvittele tilanne, että istut tv-studiossa ja juontaja esittelee sinulle netissä tapahtuneen äänestyksen tulosta.Äänestyksen aiheena on se, abortoisiko kysymykseen vastaaja sinut? Monet abortoisivat, kuitenkin alle puolet vastaajista.

Tällainen tilanne oli Ylen A2- kehitysvammaillassa. Tv-studiossa oli useita ihmisiä, joilla oli erilaisia ja eriasteisia kehitysvammoja. Ilta kaiken kaikkiaan korosti kehitysvammaisen ihmisen oikeutta syntyä ja elää omannäköistä elämää. Puheenvuorojen ja musiikkiesitysten joukosta kuitenkin jäi itselleni vahvasti mieleen kuvaamani äänestystilanne, jota kärjistin, jotta voisit asettua kehitysvammaisen ihmisen kenkiin ja nahkoihin.

A2- kehitysvammailta oli tervetullut positiivinen "puheenvuoro" kehitysvammaisuudesta, mutta ihmisten asenteissa on vielä paljon parantamisen varaa.

Luvut kertovat miten Suomessa suhtaudutaan vammaisuuteen:

N. 60 % down-sikiöistä abortoidaan koko maassa
Abortti tulisi tehdä viimeistään viikolla 12, mutta jos sikiöllä on kehityshäiriö tai poikkeavuus, sen voida tehdä vielä jopa viikoilla 20-24.


Kenellä on oikeus syntyä, on pohjimmiltaan mieletön kysymys. Se kertoo siitä, että olemme kyseenalaistaneet ihmisen oikeuden syntyä. Ihmistä arvokkaampaa ei  taivaan alla ole eikä oikeutta elämään mitata ihmisen kyvyillä tai taidoilla. Ainut oikea vastaus kysymykseen, kenellä on oikeus syntyä, on tietenkin: kaikilla, ihan jokaisella.

--
Lisäys 16.2
Kannatatko omantunnonvapautta? Minä kannatan. Terveydenalan ammattilaisilla tulisi olla omantunnonvapaus kieltäytyä abortin suorittamisesta. Ei ole mitään syytä, miksi näin ei voisi Suomessakin olla. Abortin saatavuuteen se ei vaikuta, mutta se lisäisi ihmisten oikeutta elää vakaumuksensa mukaan.
--
Julkaistu aiemmin Uusi Suomen Puheenvuoro-blogissani 12.2.2015