Nuorisotyön merkityksestä

Koulutus, kouluterveydenhuolto ja eri tahojen järjestämä nuorisotyö luovat omalta osaltaan hyvinvointia nuorille. Näistä leikkaamalla leikkaisimme myös nuorten hyvinvoinnista. Nyt haluan nostaa esille erityisesti nuorisotyön merkitystä nuorten hyvinvoinnin edistämisessä.

Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi opiskellessani kuulin sykähdyttävän puheenvuoron opettajaltani: hyvin hoidettu perusnuorisotyö on parasta erityisnuorisotyötä. Hän korosti ennaltaehkäisevän nuorisotyön vaikutusta ja tämä lausahdus on pysynyt mielessäni jo kymmenisen vuotta. Perusnuorisotyön tulee olla kattavaa ja monipuolista, jolloin se myös ennaltaehkäisee nuorten pahoinvointia. Erityisnuorisotyöllä on toki oma arvonsa ja tarpeensa, jota opettajakaan ei vähätellyt.

Nuorille on tarjottava mielekästä ja tavoitteellista toimintaa vapaa-ajalla ja kontaktia turvallisiin aikuisiin. Liputankin nuorisotyön puolesta, olipa se kunnallista, kirkon tai erilaisten järjestöjen ylläpitämää. Kristillistä nuorisotyötä on arvostettava siinä missä muutakin nuorisotyötä. Taloudellista tukea tulee myöntää tasapuolisesti kaikille nuorten kanssa toimiville tahoille. Kristillisten järjestöjen ja vapaiden suuntien seurakuntien nuorisotyön merkitys on tunnustettava valtionkin toimesta.

Nuorisotyössä kohdataan laaja skaala nuoria viikoittain nuorisotaloilla, kerhoissa, isoskoulutuksissa, liikuntaharrastuksissa ja monella muulla foorumilla. Ei pidä myöskään unohtaa auttavaapuhelinta, tekstarihelppiä, facebook-päivystyksiä ja muuta verkossa tapahtuvaa nuorisotyötä. Lisäksi täytyy tässä todeta, että merkittävin kohtaaminen tapahtuu kuitenkin kodeissa. Vanhempien läsnäolo ja välittäminen ovat nuorille korvaavamattoman tärkeitä.

Eduskuntaan tarvitaan niitä, joille nuorten asiat ovat tuttuja ja joille nuoret ovat sydäntä lähellä.
 

--
Julkaistu aiemmin Uusi Suomen Puheenvuoro-blogissani 18.4.2015