HS ja ontuva narratiivi

Julkaistu 18.5.2019

Helsingin Sanomat 12.5.2019 kirjoitti uuden uskonnollisen oikeiston noususta: ”Syntyykö Suomeen uusi uskonnollinen oikeisto?”. Artikkeli sisälsi ontuvan, joskin yllätyksettömän, narratiivin Aito avioliitto ry:stä ja sen yhteyksistä.

Professori Risto Saarinen väitti, että konservatiivikristittyjen ja maahanmuuttokriittisen uusoikeiston lähentyminen olisi alkanut Aitoa avioliitto ry:n perustamisesta vuoden 2015 alkupuolella. Liikkeen perustajiksi nimettiin Patmos Lähetyssäätiön Pasi Turunen ja Oikean Median Jukka-Pekka Rahkonen, vaikka yhdistystä oli perustamassa useita ihmisiä. Oikea Media perustettiin vasta tammikuussa 2017. Allekirjoittanut on toiminut Aito avioliitto ry:n puheenjohtajana 2015 joulukuusta saakka.

19.7.2016 kirjoitin blogissani näin: ”Aito avioliitto- yhdistyksellä ei ole kantaa turkistarhaukseen, maahanmuuttoon, islamiin, pillifarkkuihin, virsikirjan uudistukseen eikä moneen muuhunkaan asiaan. Nimensä mukaisesti yhdistys keskittyy avioliittoon, lasten oikeuksiin, perherakenteen merkitykseen sekä sanan- ja uskonnonvapauden toteutumiseen. ” Asia ei ole muuttunut.

Aito avioliitto ry on kansalaisjärjestö, joka perustettiin puolustamaan klassista avioliittokäsitystä: avioliitto on naisen ja miehen välinen liitto, jotta lapsilla olisi isä ja äiti. HS:n jutusta ei käy ilmi, että järjestö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton toimija. Ranskalaista La Manif Pour Tous -liikettä artikkelissa luonnehditaan kristilliseksi ja maahanmuuttovastaiseksi, vaikka todellisuudessa siinä on mukana hyvin eri taustoista olevia kansalaisia. "La Manif pour Tous (=mielensoitus kaikille) on kansanliike, joka on riippumaton kaikista puolueista, kaikista uskonnoista, kaikista kansanryhmistä tai organisaatioista", kerrotaan järjestön omilla verkkosivuilla. Liikkeen johtaja Ludovine de La Rochère tuli Suomeen Aito avioliitto ry:n kutsumana ja hän luennoi Familia-verkoston tilaisuudessa.

Aito avioliitto -yhdistyksellä on La Manif Pour Tousin kanssa sopimus sen logon käytöstä sekä yhteinen tavoite turvata lapsen oikeuksia ajassa, jossa lapsen oikeus biologiseen isään ja äitiin kiistetään, ja trans-aktivismia kohdistetaan alaikäisiin lapsiin ja nuoriin.

Artikkeli osuu siinä oikeaan, että Suomessa on herätty puolustamaan laajalla rintamalla aitoa avioliittoa, tietoon perustuvaa sukupuolikäsitystä sekä sanan- ja uskonnonvapautta. Nämä ovat yhteiskuntamme hyvinvoinnin ja tulevaisuuden kannalta keskeisiä ja luovuttamattoman tärkeitä asioita.