Koventunut ilmapiiri - kristillistä näkemystä ei suvaita

Yhteiskunnallinen ilmapiiri kovenee entisestään. Vihamielisyys Raamatun opetuksiin sitoutuvia kristittyjä tulee yhä avoimemmaksi. Tämän tulin huomaamaan, kun otin kantaa Mäntsälän evankelis-luterilaisen seurakunnan ja paikallisen hlbt-järjestön yhteistyöhön Mäntsälän Uutisissa 15.12.2021. Osasin odottaa ankaraa kritiikkiä kirjoitustani kohtaan, mutta kohtasin poikkeuksellisen aggressiivista mielenilmaisua Mäntsälän Uutisten mielipideosastolla 31.12.2021. Se, mitä aiemmin sanottiin netin keskustelufoorumien syövereissä, sanotaan nyt paikallislehdessä nimimerkkien takaa.

Tässä luettavaksi 5.1.2021 julkaistu vastineeni.

Otin 15.12.2021 kantaa Mäntsälän Seta ry:n ja Mäntsälän evankelis-luterilaisen seurakunnan yhteistyöhön, koska kyseisen yhdistyksen näkemykset eivät ole yhteen sovitettavissa kristillisen uskon kanssa. Kirjoitin myös siitä, että kauneimmat joululaulutilaisuudet ovat kaikille avoimia. Erillisen sateenkaari-painotuksen tuominen joululaulutilaisuuteen ei ollut tässä valossa perusteltua.

 Kommentoin seuraavaksi 31.12.2021 Mäntsälän Uutisissa julkaistuja mielipidekirjoituksia. Nimimerkki ”Isomummo Mäntsälästä” täysin virheellisesti väitti, että olisin tekstilläni rajannut joitakin ihmisiä seurakuntayhteisön ulkopuolelle. Ketään en rajannut ulkopuolelle henkilön ominaisuuksien perusteella.  On täysin tavallista, että kirkossa arvioidaan yhteistyön perusteita. Joskus yhteistyötä tehdään ja joskus ei.  Järjestöyhteistyön perusteiden arviointia ei pidä tulkita vihamielisyydeksi.

Sama nimimerkki kirjoittaa, kuinka olisi tärkeää kohdata erilaisia ihmisiä, tuomitsematta näitä. Hän kuitenkin päätyy itse kuvailemaan minua ahdasmieliseksi. Ihmettelen, että nimimerkin takaa saa näin panetella ihmisiä.  Nimimerkki ”Yhtä arvokkaan äiti Mäntsälä” ei hänkään osoita enempää ymmärrystä toisinajattelijaa kohtaan. Kirjoittaja kysyi: ”Etteikö seksuaalivähemmistöön kuuluva saisi toimia edes glögin ja piparin tarjoilijana seurakunnassa?” Vastaan: Saa toki.

Tekstissäni oli kyse siitä, millaista ideologiaa tai arvomaailmaa tarjoillaan, ei pipareista. Mäntsälän Seta ry:ltä kysyin taannoin, kuinka monta sukupuolta on olemassa. Sieltä vastattiin, etteivät he tiedä ja ettei ole tarpeellistakaan tietää tarkkaa määrää..

Kyseinen nimimerkki kirjoitti myös: ”Oma äitini sanoi toivovansa iltarukouksessaan Susannalle suolahippuja ja hyväksyvää mieltä. Minä toivon hänelle uutta uraa, kaukana lapsista ja nuorista.” Arvostan sitä, jos joku rukoilee vilpittömin mielin puolestani.  Minkäänlaista ”työnohjausta” en kuitenkaan ota vastaan tuntemattomilta ihmisiltä paikallislehdestä. Ihmisten kunnioittava kohtaaminen ei edellytä omasta arvopohjasta luopumista.  Ajatus siitä, että Raamatun opetukseen sitoutuva kirkon nuorisotyönohjaaja olisi jotenkin vahingoksi alaikäisille, on perusteeton ja syrjivä. Jos edes kirkon työntekijän ei suvaita julkisuudessa pitävän esillä kirkon omaa avioliittokäsitystä ja opetusta, niin ollaan aikana kaukana avoimesta yhteiskunnasta.

Ajattelen, että Raamatun opetus avioliitosta ja seksuaalisuudesta on kaikkien ihmisten parhaaksi, myös lasten ja nuorten. Naiseus ja mieheys, isyys ja äitiys toisiaan täydentävinä ovat yhä osa Jumalan hyvää suunnitelmaa ihmistä varten. Jokaisen ihmisen arvo on yhtäläinen Jumalan luomana ihmisenä. Näiden välillä ei ole ristiriitaa.

Olen saanut kirjoituksestani myös paljon hyvää palautetta. Monet jakavat huolen kirkon maallistumisesta ja sanoman vesittämisestä. Rohkaisen käyttämään sanan- ja uskonnonvapautta.

Susanna Koivula

Mäntsälän ev.lut seurakunnan jäsen,
opintovapaalla oleva kirkon nuorisotyönohjaaja

---
Puolusta sanan- ja uskonnonvapautta, käyttämällä niitä.