Mukaneutraali läheispäivä vai isänpäivä?

Neutraali läheispäivä korvaa isänpäivän vieton Yliskylän ja Kulosaaren päiväkodeissa, kerrotaan meille Iltalehdessä. http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711012200502821_u0.shtml
 

Moni on yllättynyt tällaisesta ratkaisusta, ” mitäs tämä nyt on”, mutta sukupuolineutraalin ideologian etenemistä muissa maissa seuranneena, en ole (taaskaan) yllättänyt. Tämä kuvio toistuu: kun avioliittolaki sukupuolineutralisoidaan, niin se johtaa perhesuhteiden neutralisointiin puheissa ja toiminnoissa. Isänpäivä kun muistuttaa ikävästi elämän realiteeteista: jokaisella lapsella on isä. Sitä ei muuta mitkään vakuuttelut siitä, että lapselle riittää että rakastavia neutraaleja läheishenkilöitä.

Kulosaaren päiväkodin johtaja Ria Sotka vetoaa lapsen etuun: ”- Helsingissä on paljon erilaisia perheitä. Tässä lapsi on keskiössä.” Vetoamalla erilaisiin perheisiin halutaan häivyttää isät taka-alalle. Ei ole lapsen edun mukaista kieltää häneltä luontevaa tilaisuutta kohdata isättömyyttään ja siitä nousevia tunteita. Mitä tulee enemmistöön, niin ei ole reilua viedä isänpäivän vieton iloa heiltä.

Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen kommentoi isänpäivän muuttamista (muka)neutraaliksi läheispäiväksi: ”- Jos vanhemmilta tulee pyyntöjä. Päätös voidaan tehdä, vaikka vain yhden lapsen traumaattisten kokemusten vuoksi. Toisaalta lapsella voi olla kaksi isää tai äitiä.” http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711012200502821_u0.shtml

Suomessa on aina ollut erilaisia perheitä ja lapsia, joiden elämässä isä ei ole syystä tai toisesta. Sitä ei ole päiväkodeissa tai koululuokassa pyritty aiemmin näin suunnitelmallisesti salaamaan, vaan kohtaamaan asia avoimesti. Isänpäivä herättää kipeitä tunteita monissa ihmisissä, mutta on vain tervettä lämpimässä ilmapiirissä käydä niitä läpi. Päiväkotien ei tule estää vaikkapa naisparin lasta tavoittamasta tietoa, että hänellekin on isä ja hänellekin kuuluu isä. 

Muistan omilta kouluajoilta, miten isänpäivinä koulukaveri teki kortin isoisälleen. Hän oli koulussa kertonut, että hänen isänsä kuoli hänen ollessa aivan pieni lapsi. Monena isänpäivänä luokassa tehtiin kortteja isille ja isoisille, eikä kukaan ehdottanutkaan että ”hei, perutaan isänpäivä”. Sukupuolineutraaliin (tai paremminkun sukupuolinegatiiviseen) ajatusmaailmaan ei mahdu naiset ja miehet, aito avioliitto eikä isänpäivä. Se on kapea-alaista ja sukupuoleen kielteisesti suhtautuvaa ajattelua, vaikka sitä markkinoidaan avarana, modernina ja humaanina katsantokantana.

Neutraali läheispäivä on kaikkea muuta paitsi neutraali.