Oppilas ahdistui koulun seksuaalisävytteisestä materiaalista -kuka välittää?

  1. Ensimmäistä vuotta lukiota käyvän oppilaan äidinkielen tehtävänä oli lukea tekstejä, jonka jälkeen piti pohtia, millainen mielikuva kertojasta välittyy. Yhdessä oppikirjan tekstissä kerrottiinmiesparin suhteesta. Tekstissä kerrotaan yksityiskohtaisesti, mistä toinen osapuoli kiihottuu -nyrkkeilyvaatteista. 

Kertoja Mikko kirjoittaa: ”Jumankauta kun Joakim näki mut ekaa kertaa noissa vetimissä, sillä seiso varmaan viikon.” 

Mikko jatkaa: ”Mä joudun joskus pukeutumaan sille makuuhuoneeseenkin ja laittamaan hanskat kanssa. Joakim on silloin ihan mun vallassa.” Nuorta pyritään ”sivistämään” myös tarinoimalla siitä, kuinka miehet katsoivat Mikon perään Barbadoksella. Lukijalle vielä kerrotaan sekin, että Mikon selkä on Joakimista eroottisinta hänessä.

Oppilas koki tällaisen oppimateriaalin ahdistavana. Kuultuani oppilaan vanhempaa, kirjoitin eilen tällaisen twiitin asiasta:

”Alaikäisen 2.asteen opiskelijan koulutehtävänä oli homoeroottisen tekstin tarkastelu. Nuori koki sen ahdistavana. Tämä on jo seksuaalista häirintää. Tällaisen on loputtava! #koulu”

Sensijaan, että empatiaa ja ymmärrystä olisi osoitettu nuorta kohtaan, Twitterissä naureskeltiin nuoren kokemukselle. On älytöntä, että jotkut Twitterissä jopa vihjaavat, että nuoren ahdistus ei olisi oikeutettua, mikäli se johtuisi tarinan homoeroottisuudesta! Nuorilla ei siis olisi edes oikeutta ahdistua muista kuin heteroeroottisista oppimateriaaleista? Tätäkö on se tasa-arvo?

Nuoren kasvurauhaa tulee koulussa kunnioittaa. Kaikenlainen seksuaalinen häirintä on tuomittavaa. Ei ole perusteltua laittaa oppilaita lukemaan eroottissävytteistä materiaalia.

Koulujen oppimateriaalit on syytä ottaa laajaan tarkasteluun, ja poistattaa niistä sopimaton materiaali. Vanhempien on hyvä olla herkällä korvalla lasten ja nuorten kokemuksille, ja puuttua ilmeisiin epäkohtiin.

Tarina Mikosta ja Joakimista löytyy Äidinkielen kirjasta Särmä -Suomen kieli ja kirjallisuus. Tehtäviä 2. Kirjan kustantaja on Otava.

Esitän Otavalle tämän 16-vuotiaan  lukiolaisnuoren kysymyksen: mitä sivistävää muka tuossakin tekstissä oli?

Ilahduttavaa muuten on, että Twitteristä löytyi kyllä niitäkin, jotka kantavat aiheellista huolta oppimateriaalien sisällöstä. Niissä kun on paljon parantamisen varaa.