Juridisesti oikein, eettisesti väärin?

Kirjoitin blogissani Wille Rydmanin yksityisviestien julkaisemisesta ja siteerasin apulaisprofessori Markku Jokisipilän tulkintaa perustuslain kymmenennestä pykälästä. Se koskee yksityisyselämän suojaa ja viestintäsalaisuutta. Sen valossa Jokisipilä ajatteli Helsingin Sanomien toimineen juridisesti väärin julkaistessaan ministeri Rydmanin yksityisviestejä. Minä puolestani kirjoitin Jokisipilän ulostulosta näin: tärkeä ja vakava kannanotto.

Jokisipilä myönsi erehtyneensä tulkinnassaan ja kirjoitti Facebook-seinällään, että Helsingin Sanomat eivät toimineet perustuslain periaatteiden vastaisesti, kun se julkaisi Rydmanin yksityisviestejä, jotka tämä oli lähettänyt silloiselle tyttöystävälleen.

Jokisipilä kirjoitti: “Juridisten seikkojen sijaan minun olisi tullut arvostelussani keskittyä pelkästään asian eettisiin ja moraalisiin ulottuvuuksiin. Pahoittelen virhettäni.

– Minun näkemykseni mukaan parisuhteessa olevien henkilöiden kesken lähetetyt yksityiset viestit kuuluvat kaikkein intiimeimmän yksityiselämän alueelle. Minusta niiden paikka ei ole julkisuudessa, eikä niitä tulisi käyttää korkeimmissakaan valta-asemissa olevien henkilöiden julkisen toiminnan arviointiin.”

Pidän Jokisipilän kannanottoa yhä tärkeänä ja vakavana, koska se, mikä on juridisesti oikein, ei ole välttämättä eettisesti oikein. Näin tulkitsen Jokisipilän arvioivan Hesarin päätöstä julkaista ministeri Rydmanin yksityisviestejä. Tähän kallistun itsekin.

Ei ole viisasta mennä nopeasti yksittäisen asiantuntijan näkemyksen taakse, se on oppitunti ainakin itselleni tässä tapauksessa. Jokisipilän luotettavuudesta kuitenkin kertoo se, että hän oikaisee itseään ja myöntää virheensä.

Arvostan todella paljon ihmisten oikeutta yksityisyyteen, samaten journalistien oikeutta tehdä työtään ja tuoda kansan tietoon vallankäyttäjien ajatuksia sekä asenteita. Ei ole aivan yksinkertaista tasapainotella näiden välillä. On myös aina tiedostettava se, ettei läheisille yksityisviesteissä ilmaistut asiat ja sävyt välttämättä edusta aidoimmin henkilön poliittisia näkemyksiä. Typeriä ja asiattomia ne voivat silti olla.