Mäntsälässä äänestettiin Pride-liputuksesta

Mäntsälän kunnanvaltuustossa käsiteltiin 11.10.201 valtuustoaloitetta Pride-viikon huomioimisesta Mäntsälässä sateenkaariliputuksella.

Kunnanhallituksen päätösesitys kuului näin: “Kunnanvaltuusto merkitsee tiedoksi hyvinvointilautakunnan 16.9.2021 antaman lausunnon liittyen valtuustoaloitteeseen Pride-viikon huomioiminen Mäntsälässä sateenkaariliputuksella ja merkitsee aloitteen käsittelyn tiedoksi. Kunta vastaa yleisten liputusten lisäksi lähtökohtaisesti ainoastaan omien tapahtumiensa liputuksesta.”

Tein muutosesityksen kunnanhallituksen päätösesitykseen.

Ennalta kirjoitettu puhe elää aina jonkin verran esitystilanteessa. Pidin valtuustossa puheenvuoron aloitteen käsittelyn yhteydessä:

“Minulla on muutosesitys kunnanhallituksen päätösesitykseen. Ehdotan, että siihen lisätään lause: Mäntsälä ei kuntana osallistu Pride-liputuksiin.

Yhdenvertaisuuslaista tai tasa-arvolaista ei voida johtaa velvoitetta kunnille osallistua Pride-viikkoon sateenkaariliputuksilla. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvotyö on liputuksia laajempia. Kaikkia kuntalaisia tulee kohdella arvostavasti. Kaikille tulee turvata heille kuuluvat palvelut ja etuudet.

Emme äänestä tänä iltana kenenkään ihmisarvosta.

Kristittynä uskon, että kaikki ihmiset ovat Jumalan kuvaksi luotuja ja samanarvoisia.  Ajattelen myös, että naiset ja miehet täydentävät toisiaan, tämä vastakkaisuus on perheenkin perusta. Tämä näkemys ei ole suunnattu ketään vastaan.

Kahta en vaihda, toinen on äiti ja toinen on isä.

Kaikki varmasti jaamme sen, ettei ketään tulee syrjiä tämän sukupuolen, mielipiteen, uskonnon tai minkään muun asian takia, huolimatta siitä, mikä on kunkin oma kanta liputus-asiaan.

 Hyvinvointilautakunnassa käytiin avointa keskustelua hyvässä hengessä tästä aloitteesta. Hyvinvointilautakunnan lausunnossa tuodaan esille kaksi mahdollista vaihtoehtoa: voimme tehdä Järvenpäät tai Nurmijärvet. Nurmijärven kunnassa arvostetaan ihmisoikeuksia, vaikka valtuusto hylkäsikin aloitteen sateenkaariliputuksesta.

Pride-tapahtuma on seksuaalipoliittinen tapahtuma. En kannata liikkeen poliittisia tavoitteita (esimerkiksi translain osalta) enkä siten voi äänestää Pride-liputuksen puolesta. Liputuksessa ei kyse vain erilaisuudesta ja ihmisten tasa-arvosta vaan laajemmista kokonaisuuksista.. ”

Käytin myös muita, lyhempiä puheenvuoroja kokouksen aikana.

Valtuustotovereista muun muassa Teemu Laakso käytti hyvän puheenvuoron, jossa hän totesi, että yhdenvertaisuus-asiaa voi lähestyä muutoinkin kuin Setan määritelmien kautta. Hän korosti myös Suomen lipun asemaa. Sillä ei luoda vastakkainasettelua.

No, miten äänestyksessä sitten kävi?

Erinäisten äänestysten jälkeen kunnanvaltuusto äänesti kunnanhallituksen päätösesityksen voittoon. Erkki Laukkasen muutosesitys Pride-liputusten aloittamisesta kaatui salissa. Oma muutosesitykseni ei sekään päässyt “jatkoon”. Viimeiseksi äänestettiin kunnanhallituksen ja Heli Hallikaisen tekemän muutosesityksen väliltä. Hallikainen ehdotti kunnanhallituksen päätösesitykseen lisäystä siitä, että yhdistykset ja muut toimijat voisivat liputtaa omilla lipuillaan kunnan lipputangoissa, kunhan he pyytäisivät siihen luvan etukäteen.

Kunnanhallituksen päätösesitys se vasta olikin erikoinen esitys, sillä se pyrki säilyttämään neutraalisuuden. Pride-liputusta ei kielletty, mutta ei sitä myöskään kannatettu. Mikä se sellainen päätösesitys on, jossa ei oteta kantaa aloitteeseen? Kritisoin päätösesitystä sen epämääräisyydestä, vaikka äänestinkin sen puolesta. Monet valtuutetut välttivät ottamasta suoraan kielteistä kantaa aloitteeseen, mutta he myös jättivät tukematta aloitetta sateenkaariliputusten aloittamisesta.

Tuttavani kuvasi ratkaisua savolaiseksi: en ole puolesta enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin.

Arvelen, että lavean päätösesityksen myötä sateenkaariliput saatetaan vetää jo ensi kesänä salkoon.

Liputuksille ei kuitenkaan annettu valtuuston mandaattia, ja hyvää keskustelua tuli käytyä puolin ja toisin.

unsplash-image-p7av1ZhKGBQ.jpg